En facebookgrupp är aldrig "bara en facebookgrupp" och ingenting är någonsin "bara en kul grej".

Den senaste tiden har ett fenomen florerat på Facebook (det där sociala nätverket ni vet) som fått iallafall mig att reagera ganska starkt. För någon månad sen började plötsligt grupper ploppa upp lite här och där med namn i stil med "Hudiksvalls lammkött" eller den jag såg nu senast "Östersunds snyggaste". Gruppernas syfte är att lägga ut bilder på allmänt ansett snygga människor i en viss stad/ort där sedan folk kommenterar bilderna. De som är aktiva i dessa grupper är i ungefär 16-årsåldern. 

Jag vet inte riktigt vad det är som gör mig mest upprörd med dessa grupper. Det kan vara de äckliga kommentarerna i stil med "Hen passar väl ändå inte i denna grupp." eller de, om möjligt ännu äckligare, som lyder "Nu blev det trångt i byxan". Det kan vara tanken på alla som inte hamnar i bildgallerierna i dessa grupper. Det kan vara de 25-åriga killarna som gillar bilder på hårt posande 14-åriga tjejer. Det kan också vara det uppenbara faktum att dessa grupper påminner mig om hur ytligt vårt samhälle är.

Skaparna av dessa grupper (och de som gått med i grupperna också för den delen) kan hävda hur mycket de vill att det "bara är en kul grej" eller att "det inte skadar någon", men vad är egentligen dessa gruppers syfte? Som jag ser det är det ett sätt att legitimera popularitet (för allvarligt talat, snygghet är ju faktiskt synonymt med popularitet, åtminstone i den åldern) och kanske framför allt, på ett inte allt för uppenbart sätt, trycka ner dem som inte var snygga och häftiga nog att vara med på sidan. De som hamnar på en bild får bekräftat att de är snygga, de som inte gör det får bekräftat att de inte är snygga. Fullt logiskt, alla har sin plats och alla ska minsann påminnas om det. 

Min poäng är väl kanske att det finns många sätt att få folk att vantrivas med sig själva. Man kan säga rätt ut till någon att hen är ful. Man kan också skapa en facebookgrupp, lägga upp bilder på "snygga" killar och tjejer och således trycka det i andras ansikte. "Titta, så här ska man vara och se ut, här platsar inte du." Man kan också gilla såna sidor och stödja hela grejen. För ja, det är precis vad man gör genom att gilla en sån sida: Man stödjer tanken på att vissa är mer värda än andra.

Kommentarer
Postat av: lex

du har så jävla rätt Liss, blir så förbannad på objektifierandet av kvinnor i vårt samhälle, men snälla skriv om det här problemet ur ett annat perspektiv, för det är inte särskilt intressant att killar är perversa (common sense) men att kvinnor väljer att objektifiera sig själva det är ju ett enormt problem om dom sen inte vill bli sedda ur ett sådant perspektiv!

2012-03-20 @ 15:02:59
Postat av: moa

Åh, bästa jag läst på länge! Word Liss! Det finns tydligen en grupp som heter Östersunds fulaste också... Alltså. Jag förstår inte människor!

2012-03-20 @ 16:20:28
URL: http://moathemoses.blogg.se/
Postat av: Amanda!

Bästa sättet att påverka är att göra folk medvetna, Skitbra Liss!

2012-03-20 @ 19:51:30
URL: http://amandasundin.blogg.se/
Postat av: Ibomamma

Tack, tack, tack Liss. Jag blev illamående när jag såg en av dessa sidor på facebook och tänkte: vart är samhället på väg? Jag trodde att mitt tänkande var gammaldags eftersom jag är ju ändå över 50. Men det gör mig gott att veta att det finns unga människor som misstycker, som säger stopp, det här är bara så fel. Och det gör mig stolt att veta att en av dessa unga människor är min dotter. Jättejättebra Liss!

2012-03-20 @ 23:38:53
Postat av: ellen

bravo liss, så sant! blir så himla arg av sånt där och att det är så himla få ändå som tänker till och inser att de där grupperna är så jävla vidrigt elaka...

2012-03-22 @ 21:46:24
URL: http://ellenhedberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0