Who was that girl? I know for sure it wasn't me.

Det är natt, jag är trött och jag vill sova. Det har varit en minst sagt underlig lördag. En lördag med historieberättande, skitsnack, brustna hjärtan, interna grejer och kaotiska inslag.

Jag är inte så mycket för att bli jättepersonlig i min blogg, och behåller alltid det där kryptiska och konstiga som folk febrilt försöker förstå sig på för mig själv. Sådan är jag. Jag gissar att ni som läser det här kommer att försöka tolka ut en massa i det, men jag anser att ni vid eventuella frågor kan höra av er till mig.

Alltså. Det jag vill få sagt är väl att helgen förvred vissa saker. Tröskeln jag stod på i veckan visade sig bli en igensmälld dörr och det är väl sånt som händer, som en vän till mig skulle ha sagt. Händelser, människor, saker och beslut kan överraska en, både positivt och negativt. Synen på världen kan snurras runt och plötsligt vara i en annan färg. Minnen man hoppades skulle vara bortsvävade vid det här laget kan komma tillbaka och vara tydligare än någonsin.

Innan jag går och lägger mig för en natts välförtjänt sömn (en gratis timme dessutom! Älskar vintertidsomställningen.) så vill jag bara passa på att säga att jag har den bästa människan i hela världen och att jag inte hade kunnat ha ett bättre fothus (<3) och någon bättre bredvid mig inatt. (Även om det var för jobbigt att cykla uppför alla dom där backarna med mig på pakethållaren. Det är okej!)

Här ska det vara en sentimental bildtext om hur viktig du är och att jag älskar dig osv. Men vi tar det sen, va! Ingen offentlig bekräftelse. Vi är ju coola tjejer.

I don't want the world to see me, cause I don't think that they'd understand

I don't see what anyone can see in anyone else but you.


Igår var jag på artonårskalas. Det var väl okej. Idag står bloggfixande, eventuellt städning och en massa organiserande på schemat.

Idag när jag kom hem upplevde jag en idyllisk lördags-eftermiddag hos min familj. Vi drack kokkaffe och jag läste tidningarna. Det bästa med lördagar är att tidningarna är extra tjocka och har bilaga! Min favorit-del i tidningen (förutom kulturdelen) är i vanliga fall personligt-sidorna. Jag tycker till exempel jättemycket om att läsa bröllopsannonserna. Ibland, som idag, lägger tidningarna dock ut den senaste tidens fastighetsaffärer, något jag finner ytterst roande att läsa. (Hej, jag heter Liss och är 72 år gammal). Dessutom innehåller lördagstidningarna alltid en massa reportage (helgens ÖP innehöll exempelvis ett trevligt reportage om jamskan) och krönikor! Helt fantastiskt.

Medan jag satt där och myste med tidningarna och mitt kokkaffe och knaprade på knäckebröd kom min farbror instövlandes genom dörren med vår hund i hasorna. De hade varit i skogen och jagat, med en hare som resultat. Lite senare kommer alltså pappa in i köket med en flådd hare i näven som han stoppade ner i en plastpåse. Som den övertygade vegetarian jag är gratulerade jag naturligtvis min far/farbror/hund till jaktlyckan. Min farbror sörplade i sig en kopp kaffe han med (Mina farbröder/min far dricker kaffe på fat, därav sörplandet) innan han begav sig vidare för att "byt om innan ma ske ut på byn" som han sa. Samtalsämnen som avverkades i vårt kök denna stund var:

1: Dagens jakt.
2: Vädret. (Snöslask och grått.)
3: Vår hunds oförmåga till normal matsmältning (Hon kan äta vilket kött som helst, men äter hon benen får vi skura våra golv så att säga.)
4: Någon gubbe min farbror träffat i skogen, och hur det stod till med dennes hälsa.

Det är så trevligt hos oss här i Norrland.

I get so tired of the anger and the tears there are no stopping them


får jag gå precis så nära att min axel stryker vid din arm?

Vårt hushåll har varit utan internet i en vecka. EN VECKA. Naturligtvis var jag dessutom sjuk igår och idag. Jag har alltså mest legat och stirrat upp i taket de senaste dagarna. Filurat på saker och ting. Haft ont överallt. Ikväll när jag äntligen kunde logga in på facebook igen möttes jag av en jobbig verklighet. Jag loggade in på bloggkoll och hade 113 olästa inlägg. Jag loggade in på min blogg och hade inga nya kommentarer (fast det var väl inte så konstigt med tanke på att jag inte har bloggat. Men några "Liss, jag saknar dig här på cyberspace"-kommentarer hade väl inte suttit fel tycker man.)

Jag började undra om det verkligen var värt det. Internet alltså. Sen loggade jag in på msn och kunde äntligen ha ett av mina och Emmys legendariska msn-samtal. Och då insåg jag att det visst var värt det. Msn är ett underskattat kommunikationsmedel, I tell you!

Annars har jag prao den här veckan. Fast jag har ju bara varit där en dag. Plus att jag ska dit imorgon. Meningsfullt? Nej, knappast. Min praktikplats är på låg- och mellan-stadieskolan där min pappa jobbar. Och jag måste faktiskt säga att jag tycker om att arbeta med barna! Dom är ju rätt gulliga. Och det är roligt att vara med på lektioner! Kanske blir det en lärare av mig ändå, vem vet. Fast mest troligt inte. En dag till, sen blir det lov!


why, why so quiet?

Favoritmat: Innan jag blev vegetarian var det kyckling med ris och currysås. Det viktiga i den rätten var dock aldrig kycklingen, så jag antar att man kan säga att ris med currysås är min favoriträtt. Alternativt sallad eller tomatsoppa.

Favoritdessert: Chokladpudding med vispgrädde och banan. Alternativt marängsviss. Känner att 80-talet och jag hade kommit bra överens när det kommer till efterrätter. 

Favoritdag på veckan: Fredag. Kommentarer överflödiga. Fast tisdagar är också okej, bara för att Desperate Housewives och Cougar Town går efter varann på Kanal 5. 

Favoritserie: Allt som är amerikanskt, kapitalistiskt och klyschigt.

Favoritbok: Femte Harry Potter-boken, Jonas Gardells Ett ufo gör entré, Nick Hornbys High Fidelity och det mesta Per Nilsson har skrivit.

Favoritord: Asfalt, Smultron, Lakrits, Äventyrlig

Favoritfrukt: Nektarin

Favoritplagg: Lite för stora skjortor och jättetighta jeans. Och converse!

Favorittid på dygnet: Halvfyra på eftermiddagen. Och sent på kvällen!

Favoritdjur: Sköldpaddor.


Favoritäme i skolan:
I år är det religion, annars har engelska alltid varit mitt favoritämne, men det har jag inte i år.

Favoritplatta: Hello Saferide- Introducing Hello Saferide. 

Favoritlåt: Omöjligt att säga! Men, om jag ska säga en sådär på rak arm säger jag Skinny Love-Bon Iver!

Favoritfilm: Love Actually, Juno, Forrest Gump och Little Miss Sunshine. Med flera!

Favoritfärg: Vinröd. Eller Bourdeax-färgat eller vad det heter. Äh! Och mörk, mörk turkos.

Favoritprogram på TV: Idol.

Favoritstad: Paris. Av de städer jag varit i alltså. (Jag har inte varit i alla städer)

Favoritskor: Converse.

Favoritgodis: Smultronmattor och Hallonlakritsklubbor. Och Colaflaskor!

Favoritårstid: Höst. 

Favorithögtid: Jag ogillar egentligen de flesta högtider. Faktiskt. Jag vet att det får mig att låta som en bitter tant, men det är så det är. Förstår inte grejen med högtider helt enkelt! Fast advent är helt okej. Mysigt! Inte själva julen, men adventstiden. Och lucia! Jag älskar lucia.

Favoritdryck: Vatten

Favoritröst: Om vi pratar sångröst så Luke Pritchards! Annars vem som helst som pratar med skotsk accent.

Who will love you, who will fight? Who will fall far behind?

Vårt internet hemma har dött och jag led av svår abstinens hela gårdagen. Tack vare det fick jag dock för mig att rensa min dator hemma lite, så nu är mina mappar ordnade och bra! Ingenting ont som inte bär något gott med sig, sägs det ju. Fast det tror jag ju så mycket jag vill på.



home is wherever I'm with you

Igår efter en som vanligt fruktansvärt lång skoldag satte jag mig på bussen till gangstaland med min människa i världen. Vi lyckades skämma ut oss på bussen, jag inhandlade nödvändigheter och världens godaste godis (som finns på Hemköp) och Emmy lagade en romantisk middag till mig. Därefter kollade vi på en av världens bästa filmer, Skönheten och Odjuret. Jag önskar det fortfarande gjordes så otroligt vackra filmer, nu är allting datoranimerat, och långtifrån lika magiskt. Jag fick också påminna mig själv om varför jag inte såg Skönheten och Odjuret särskilt många gånger när jag var liten, för fy vad läskig den är! Helvete!


"Okej, vilken film vill du se då? Jag har Sex and the City 2. Och Sex and the City 1. Och alla Pippi-avsnitt, Nalle Puh-filmen, Skönheten och Odjuret, Pocahontas, Vi på Saltkråkan, Toy Story 1...."- Emmy.


det finns en förstaplats som inte går att nå, för ingen tror att dom är nåt där jag kommer ifrån

Alla som känner mig känner även till mitt närmast osunda förhållande till hallonlakritsklubbor. Jag har haft ett lager på mitt rum som jag trott ska vara för evigt. Idag när jag greppade i min burk märkte jag dock till min förtvivlan att det var min sista hallonlakritsklubba jag höll i handen. Panik! Har därför avnjutit den till max här nu ikväll. Fri tolkning. MMS:ade dock en bild till Emmy och Rosita. (Inte en av följande bilder, kan tilläggas. HEHE.)


Jag och en hallonlakritsklubba (därav min glädje). Älskar ni inte minst ett av dessa är ni inte värdiga läsare av denna blogg.

En annan sak jag hyser en stark kärlek till är flingor. Jag älskar flingor. Jag äter hellre flingor än godis. Jag skulle lätt kunna äta flingor till frukost, lunch och middag varje dag. Förutsatt att jag har många olika sorter att välja på, vill säga.
Sveriges godaste flingor! Lovar att ICA inte betalar mig för reklamen av deras varor i min blogg. Skulle dock inte förvåna mig om de erbjöd sig att göra det, med tanke på hur stor min blogg är. Försäljningen skulle skjuta i taket efter bara en dag!

here she comes like a brand new day

Samtal runt familjen Jonassons köksbord idag:

Jonna: Ja e fett hungri assååh!
Pappa: Är du säker på att du inte menar fet och hungrig?

HEHEHEHEHEEHEHEHEH.

vi går ut och brinner upp i natten, och skyller allting på våra fyllehuven

Jag är inte en söndags-människa. Söndagar är veckans sämsta dag. En bra sak är dock att Julia och Norah kommer hit ikväll! Vi ska kolla på Gossip Girl och ha det mysigt.

Annars har den här dagen gått åt till att sträcklyssna på 2 steg från paradise. ÅH. Albumet är helt fantastisk, jag är helt lyrisk. Mina favoriter hittills är Shelley och Man måste dö några gånger innan man kan leva. Så fint att jag får ont i hjärtat! Om 27 dagar är det jag och min människa som befinner oss i huvudstaden på konsert med självaste Håkan Hellström, va!

they say time heals everything, but I'm still waiting

Lördagkväll, va!

men i drömmen jag just drömt höll jag om dig

Egentligen har jag tusen saker att säga. Jag ska skriva lite om att jag var i Östersund igår. Jag ska skriva lite om min lillasyster. Jag ska skriva lite om att ta fel buss. Jag ska skriva lite om idioter. Jag ska skriva lite om Håkan Hellströms nya album. Jag ska skriva lite om Stockholm.

Det enda jag egentligen tänker undvika att skriva om är väl kanske mig själv. Men, det är sånt som händer.

man måste genom skam
man måste genom romans
man måste dö några gånger innan man kan leva

Am I a part of the cure or am I a part of the disease?

Den här veckan har varit världens längsta fast samtidigt inte (En timme är en vecka här, slå mig så att nånting händer, visarna på klockorna går bakåt här). Istället för att kommentera det mer tänker jag diskutera det närmast hjärtat på mig just nu lite.

Jag är en slav under kommersialismen, jag lever upp till min tråkiga svennighet och jag erkänner att jag inte är mer kulturell än någon annan alls. Ja, just det: Jag är helt insnöad på Idol 2010. Jag är helt fast. Så är det bara. Istället för att mynta mer om det tänker jag dra en snabb analys av kvällens fredagsfinal:

Minnah: Duktig, men intetsägande. Att man vet hur det kommer låta innan hon börjat sjunga är inte världens bästa kanske. Men hon sjunger ju inte dåligt. Inget ont, men rätt person åkte ut faktiskt.
Daniel: Åh Daniel. ÅH DANIEL! Bli min man. Jag struntar i att du inte riktigt tog precis varenda ton ikväll. BARA SE MIG ÅH.
Alice: Jag gillar Alice, och hon gjorde ett bra framförande. Dock är jag egentligen inte sådär jätteförtjust i såndär hes sångröst. Men bra hursomhelst!
Andreas: Det finns inga tvivel om att Andreas är en bra sångare. Dock vill jag bara kräkas på hela den där brat-stilen och stockholmskan och det där överlägsna flinet och AH. (Kvällens bästa var dock när Peter Jihde frågade: " Vad är det du har som inte jag har?" och Andreas svarade: "Jaa, det får du väl fråga din fru om...". BAM!)
Linnea: Helt klart min favorit av tjejerna! SÅ häftig röst, SÅ charmig, SÅ cool...är helt tagen!
Linda: Jag tycker Linda är bra. Fast inte nog bra för att stanna kvar länge till. Jag tyckte till exempel att juryn var lite för snälla mot henne ikväll, men det kan ju bero på att det är svårt för mig att höra Iris med fel röst. Godkänt!
Olle: Juryns kommentarer sa typ: "Du är bättre än den här låten. Den är för lätt för dig!" Och det kan jag hålla med om. Dock gjorde Olle Från Och Med Du bättre än Oskar Linnros. (Att Olle dessutom är min favorit i hela tävlingen kan ju tilläggas!)
Elin: Okej. Måste säga det här: VAD ÄR GREJEN MED DEN TJEJEN!? Så bra är hon inte! Ikväll sjöng hon ju falskt?! OCH FÖRRA VECKAN MED! För att inte tala om hennes uttal. Blir så frustrerad. Okej att hon kanske ser ut och rör sig som en artist men HON SJUNGER INTE SÅ BRA SOM DET PÅSTÅS. ARH!
Jay: Åh. Gud. Varför är han med i Idol? Hoppas han inte vinner. Varför? Jo, för att han är miljoner gånger för bra för det. Miljoner, I tell you!
Geir: Jag tycker att Geir är ungefär det störigaste jag sett på svensk TV. Men, man kommer ju inte ifrån att han är en duktig artist och bra sångare. Äh.


likadana hjärnor som redan tänkt på allt innan nånting hänt

Här sitter jag i elevrådsrummet (läs: The Room Of Power) på skolan och bloggar. Jag är trött, har ont i magen och vet inte riktigt var jag ska göra mig av med allt jag vill slänga. Dessutom är det som vanligt cirka 12 varmgrader inomhus här, vilket inte är särskilt häftigt.

Två bra saker inträffar dock idag:

1: Jag och mina bästa gangstas ska fika. Prata, prata, prata. Beskriva, reflektera och analysera! Längtar tills i eftermiddag. Varm choklad och gangstas, det kan ju inte bli fel!

2: Jag sätter mig på bussen in till stan (där det lyste tryggt) för att hälsa på min lilla, lilla lillasyster. Förväntar mig mat på bordet när jag kommer dit. Dessutom har jag som plan att kicka hennes ass på monopol.

Äh. Nu återgår jag till att sitta och vänta på att få ha lektion!


I'm just trying to love you any kind of way

Jag har det rätt stressigt just nu. Det händer mycket i mitt liv, och jag har fruktansvärt mycket att göra. Förhoppningsvis lugnar det snart ner sig!

De senaste dagarna har till exempel varit extra händelserika på estet. Tvåorna har spelat upp sin mini-musikal Vilde Bill, som jag och Angelica ljusmixat. Det var trots lite krångel i förberedelserna rätt roligt och föreställningarna löpte på utan några missöden. Som mina eminenta läsare får ni här också äran att se lite hur det går till hos oss om dagarna!


everybody thinks that girl's so fine, everyone decide "I'll make her mine"


Det finns en sorglig lycka i att aldrig mer vara ett med dem som vet precis vem du är

Jag har en massa saker för mig för tillfället i mitt liv. Det händer en uppsjö av mer eller mindre dramatiska saker och jag hinner inte med och vet inte i vilken ände jag ska börja med allt.

Den här kvällen ska till exempel spenderas med inlämningsfrågor om betydelsen av Mesopotamiens sakrala kultur och dess påverkan på dagens västerländska levnadssätt. Det är antingen det eller att repetera fyrstämmiga kadenser och träna mitt intervall-gehör. Men först ska jag kolla på Desperate Housewives och äta flingor. Det gäller ju att prioritera!

Den här bilden är en hint om vad jag gjort på skolan de senaste dagarna. Lägg märke till produktplaceringen i hörnet dessutom.

för jag vill veta om kärlek finns

saknar dig fast du står här mitt framför mig
svart av askan och elden som syntes mil
det var jag, och jag gjorde det bara för dig




dom säger: "det är nåt med hjärtat", men ingenting har någonsin slagit så hårda slag

Jag började dagen med att försova mig, och såna dagar brukar ju aldrig fortsätta bra. Jag insåg snabbt att jag hade en minimal chans att hinna med bussen, men att det var möjligt om jag hoppade frukosten. Det var motvilligt, eftersom mitt morgonhumör kräver frukost, men jag prioriterade att se ut som folk på skolan.

Jag gick alltså till spegeln, och konstaterade att mitt hår såg ut ungefär som jag kan tänka mig att det skulle göra om jag först tryckt huvudet i ett eluttag för att sedan gå ut i en hagelstorm. Jag har haft bättre hårdagar alltså. Jag slängde på min räddare i nöden, guds gåva till alla med sånt hår som jag: Plattången. Jag hann platta ena sidan av kalufsen när det händer: Plattången går av. (Notera att den går av, inte går sönder. AV.) Sånt som händer, som en kär vän till mig hade sagt.

Vid det här laget vill jag bryta ihop i frustration, slänga mig på golvet, dunka huvudet i väggen och skrika i en kudde. Jag gör inget av detta, utan sätter upp håret provisoriskt med tusen hårnålar och rusar ut till bussen, som jag mirakulöst nog hinner med.

Min skoldag blir ett maratonlopp av besvikelser. Jag blir sen till första lektionen eftersom jag var tvungen att få i mig lite kaffe innan jag började, skollunchen var för en gångs skull helt vidrig, och till råga på allt visade det sig att hela eftermiddagen skulle ägnas åt att rigga upp ljud och ljus i aulan till nästa vecka. Alltså har jag spenderat skoldagens jobbigaste tre timmar med att släpa tunga boxar, koppla sladdar och springa fram och tillbaks mellan skolan och gula för att leta saker vi glömt. Allt detta med ett ständigt surrande i huvudet, illamående och en huvudvärk världen sällan tidigare skådat.

Jag försöker inbilla mig att dagen hade blivit bättre om bara min plattång väntat en dag med att bege sig till nästa liv.


jag tog en kula för dig och fick en smula tillbaks, för dig ska jag göra det tusen gånger om

När min lillasyster flyttade till Östersund svor hon dyrt och heligt på att aldrig bli en Östersundshiphoppare. Idag var hon hemma på en snabbvisit, och sa: "Liss, lyssna på den här låten, den är ASBRA assåååå"
Jag lyssnade. Och...ja.


sometimes I feel like I wont leave this place for good

Idag har vi haft en helt vanlig dag på estet. Ettorna och tvåorna hade dessutom friluftsdag, vilket resulterade i en tyst och tom skola. Väldigt skönt. Dock var det kanske 8 grader varmt inomhus hela dagen. Vi sprang runt med filtar och huttrade. Uppe på gula bjöd vår mentor dessutom på fika, mysigt värre!

ES3-10/11<3

meat is murder and I don't even dance, and something is still worrying me tonight

Den här veckan är det lugnt hemma i Strand. Pappa är i Danmark, och min lillasyster bor ju som kanske bekant i storstan för sig själv. Jag och mamma har det alltså tyst och skönt hemma om dagarna. Min mamma är en av de bästa jag känner på att laga mat och baka. Dagarna vi inte har god mat hemma på ett år kan räknas på fingrarna. För en sådan som mig, som är extremt dålig i köket, är det alltså rena drömmen. Idag lagade mamma det här:


Supergod tomatsoppa med persilja och VÄRLDENS godaste hembakta morotsbullar med bönröra! (Den där bönröran ser inte sådär jättegod ut på kort kanske. Men jag lovar, det var den!)

Eftersom jag är vegetarian sen ungefär 9 månader tillbaks lagar mamma numera en massa supergod vegetarisk mat. Jag är verkligen bortskämd här hemma, för jag kommer aldrig ha energin eller tiden att laga så god, nyttig och varierad mat som hon gör när jag flyttar hemifrån, även om jag verkligen kommer försöka.

Vad jag försöker säga är väl kanske att min mamma är bäst, va! Utan att bli sentimental och så.

Annars rullar livet på ungefär som vanligt. Hej och hå. Jag har massvis att göra för tillfället, jag pluggar och planerar och min almanacka är fullklottrad med små möten och kom-ihåg till mig själv. Jag känner redan att jag håller i hundra trådar fast jag bara har två händer, fast även om det är jobbigt är det ju sån jag är! Jag gillar att ha mycket som händer omkring mig samtidigt, och blir helt stirrig om jag har för lite att göra.

För tillfället är följande aktuellt i mitt liv:
- Elevrådsstyrelsen och Studentkommitén. Så mycket idéer och bara ett år att genomföra dem på!
- Jag försöker plocka ihop en fantastisk outfit tills på lördag! Mer ambitiöst än vad det låter som.
- Till veckan är det mycket som händer på estetprogrammet, och jag laddar för föreställningar!
- Plugga, plugga, plugga. Say no more.
- Lite hemliga saker. I januari får ni veta!

Dessutom fick jag idag ett ärofyllt uppdrag idag, som jag tänker ta på allrahögsta allvar. Jag har blivit livscoach!


Min räddare. Vet ni hur bra dom här grejerna är för spända nackar eller?!


I haven't said too much, have I?
There are things you should keep to yourself.



lonely robot in a wasteland

I helgen fyllde jag år, och bland presenterna fanns en liten, rosa, smidig och jättebra kamera från mina föräldrar. Naturligtvis har jag använt den flitigt de senaste dagarna. Funderar på att revolutionera mitt bloggande med bilder. Ska börja slänga in en 'dagens outfit' också. NÄRÅ. Skämta. Lugna er!

I fredags, på min artonårsdag, struntade jag i festande och dylikt. Istället kom ett gäng av mina finaste vänner hem till Strand. Vi drack kaffe, åt tårta, diskuterade allt mellan himmel och jord och bara hängde.


I lördags hade jag och bästa Angelica en spelning. Innan vi klev på scenen hade jag, hon och Tess världens photosession. Spelningen gick rätt bra faktiskt, vi har fått bra kritik iallafall! Efter det var jag med Malin på tillställning i Ström, spännande spännande. Jag behövde inte ens visa leg när jag skulle in. "Är du arton?" frågade vakten. "Ja." sa jag, och så var det med den saken.


Over and out!

varje gång du möter min blick blir min värld en aning större

Idag råkade jag beställa en iPod. Så det kan gå. Internetbank kan förövrigt vara det bästa som hänt i mitt liv. Tror jag ska råka beställa lite kläder också. Hehehe.
Jag och två av mina bästa tjejer!

Min mammas kommentar om bilden: "Liss, det ser ut som om du är en heroinist som desperat behöver en spruta." Tack mamma.

RSS 2.0