En facebookgrupp är aldrig "bara en facebookgrupp" och ingenting är någonsin "bara en kul grej".

Den senaste tiden har ett fenomen florerat på Facebook (det där sociala nätverket ni vet) som fått iallafall mig att reagera ganska starkt. För någon månad sen började plötsligt grupper ploppa upp lite här och där med namn i stil med "Hudiksvalls lammkött" eller den jag såg nu senast "Östersunds snyggaste". Gruppernas syfte är att lägga ut bilder på allmänt ansett snygga människor i en viss stad/ort där sedan folk kommenterar bilderna. De som är aktiva i dessa grupper är i ungefär 16-årsåldern. 

Jag vet inte riktigt vad det är som gör mig mest upprörd med dessa grupper. Det kan vara de äckliga kommentarerna i stil med "Hen passar väl ändå inte i denna grupp." eller de, om möjligt ännu äckligare, som lyder "Nu blev det trångt i byxan". Det kan vara tanken på alla som inte hamnar i bildgallerierna i dessa grupper. Det kan vara de 25-åriga killarna som gillar bilder på hårt posande 14-åriga tjejer. Det kan också vara det uppenbara faktum att dessa grupper påminner mig om hur ytligt vårt samhälle är.

Skaparna av dessa grupper (och de som gått med i grupperna också för den delen) kan hävda hur mycket de vill att det "bara är en kul grej" eller att "det inte skadar någon", men vad är egentligen dessa gruppers syfte? Som jag ser det är det ett sätt att legitimera popularitet (för allvarligt talat, snygghet är ju faktiskt synonymt med popularitet, åtminstone i den åldern) och kanske framför allt, på ett inte allt för uppenbart sätt, trycka ner dem som inte var snygga och häftiga nog att vara med på sidan. De som hamnar på en bild får bekräftat att de är snygga, de som inte gör det får bekräftat att de inte är snygga. Fullt logiskt, alla har sin plats och alla ska minsann påminnas om det. 

Min poäng är väl kanske att det finns många sätt att få folk att vantrivas med sig själva. Man kan säga rätt ut till någon att hen är ful. Man kan också skapa en facebookgrupp, lägga upp bilder på "snygga" killar och tjejer och således trycka det i andras ansikte. "Titta, så här ska man vara och se ut, här platsar inte du." Man kan också gilla såna sidor och stödja hela grejen. För ja, det är precis vad man gör genom att gilla en sån sida: Man stödjer tanken på att vissa är mer värda än andra.

såja lilla gumman, nu överdriver du väl lite

Allt är som vanligt. Det är Internationella kvinnodagen för 34e året i rad och folk tycker tydligen fortfarande att det är roligt att kommentera att det inte finns en dag för männen. Det är 2012 i det fantastiskt jämställda Sverige och kvinnor tjänar fortfarande 15% mindre än männen. Oscarsgalan har fortfarande separata kategorier för kvinnliga och manliga skådespelare och man hoppar över genusperspektiv i sina projekt för att "lämna plats åt det viktiga". Vuxna kvinnor blir fortfarande kallade för "lilla gumman" på arbetsplatsmöten av sina medarbetare och våldtäktsoffer blir fortfarande frågade i rätten hur kort deras kjol var. Både män och kvinnor väljer att inte kalla sig feminister eftersom ordet har "negativa associationer".

Men vadå, jag ska sluta klaga, vi ska ju vara nöjda att vi inte lever på 1800-talet längre, eller hur var det nu igen?

RSS 2.0