love, it will not betray you, dismay or enslave you, it will set you free

Idag har jag varit i Östersund. Mer om det vid ett senare tillfälle. Kan säga så pass mycket som att jag införskaffat bland annat förnödenheter inför lördagens dansgala här i Ström. Här uppe i Norrlands inland är det här med att gå på dans ett bra mycket mer utbrett och folkkärt nöje än det mesta. Styrdans alltså. Inte klubbdansande och disco och sånt, bevare mig väl. Nä, bugg ska det vara. Arvingarna och sånt. Dansband, helt enkelt.

Här i Ström finns det tre evenemang som man som tvättäkta Strömsundare inte får missa! Eller, man borde iallafall försöka släpa sig iväg på ett av dem. De är:

1: Dundermarknaden. Att inte gå på dunder är som att inte fira jul här. Har dock alltid funnit en viss ironi i att Strömsunds största fyllefest anordnas av den lokala idrottsföreningen i och för sig.
2: Hämvändarkvällen på juldagen. Inte för att det är särskilt roligt eller så, utan bara för att alla är ute då.
3: Dansgalan. Som sagt den till helgen stundande högtiden.

Ska man göra en dokumentär om Strömsund av någon anledning rekommenderar jag starkt att bege sig till dunderhallen lördagkväll. Dock kan det vara bra att vara inställd på en hel del, så att säga. Strömsund i ett nötskal!

bloggrelaterade saker jag funderar och stör mig på

Jag snodde Emmys rubrik men gör det till mitt eget inlägg, tänkte jag.

1: Kenza.
Missförstå mig inte. Jag har inget emot henne. Hon är fin och verkar väl trevlig och allt det där. Jag bara undrar hur i helvete hon kan driva en av Sveriges största bloggar när hon är så fruktansvärt, fruktansvärt tråkig. Varför är hon känd?! VARFÖR? Snälla någon, motivera detta för mig så jag kan se storheten i Kenza. För mig är hon bara en snygg tjej med random klädstil som inte är nytänkande eller udda någonstans alls. Jag somnar när jag läser hennes blogg. True story.


2: Små bloggar som beter sig som stora bloggar

Har man 20 läsare om dagen har man inte "frågestunder". Har man 20 läsare om dagen ställer man inte frågor till sina läsare. Har man 20 läsare om dagen är nämligen samtliga 20 människor som bara läser för att de känner dig. Inse det, bara.
Det är inte heller häftigt att skaffa sig fler läsare genom att gå in på andra bloggar och kommentera något i stil med "Hej, ska vi följa varandra på bloglovin? :)". Dessutom borde uttrycket "dagens outfit" enligt mig vara bannlyst från bloggar med färre än 10000 läsare. Och ska man nödvändigtvis hålla på med såntdär kan man väl iallafall se till att ha bättre bilder än mobilkamerabilder att visa, eller faktiskt HA EN STIL.

3. Bloggare som aldrig bloggar-förutom för att ursäkta för den dåliga uppdateringen.

tjuvstartad mösspåtagning

Idag fick jag ta hem min studentmössa. Jag är nöjd, den är rätt fin faktiskt. Dock så luktar den jätteäckligt. När försäljarna från företaget var på skolan och man fick prova mössor och allt det där och dom stod där och ba "ahmen, tjejer, ni bara MÅSTE ha en såndär oxå azzåååhhh" marknadsförde de modellen jag har på min mössa extra bra. Kan bero på att det var den dyraste, förutom studentmössan som har en jävla inbyggd kamera. Teknikens under alltså.

Hursomhelst sa de att min möss-modell förutom hakband (!), plastficka på insidan och "läder som andas" dessutom skulle ha en inbyggd "fräsch sommarlukt". Okej. Den luktar SÅ FRUKTANSVÄRT ÄCKLIGT. USCH USCH USCH. "sommar och gräs", eh, nej?! Den luktar nikotinfri mint-snus ungefär, blandat med rengöringsmedel. Ingen, INGEN, kan tycka att det där luktar gott!? Fy.

Hursomhelst provade jag min mössa litegrann såklart. Tänkte att det kunde vara bra att ha testat den en gång innan jag bannar den till garderoben fram till mösspåtagningen. Jag hade den nämligen liggandes i kartongen på skrivbordet, men klarade inte av det eftersom det luktade så starkt. Allvarligt.


mors lilla Olle

Häromdagen stod det i ÖP om 12-åriga Olle som åkte slalom i skogen och lyckades bli neddragen i ett björnide av en björn. Han blev biten, men klarade sig trots allt. Naturligtvis är detta en extremt skrämmande händelse, och typ en på miljonen. Det är nästan ofattbart när man tänker sig några tolvåriga, vettskrämda killar som försöker rädda sin kompis från att bli uppäten av en björn. Sånt händer inte, helt enkelt. Jag hoppas alltså att Olle mår bra och att det inte dröjer länge innan han kan bege sig ut på skidorna igen (dock kanske undvika platsen i fråga).

Dock är det en aspekt av den här historien jag tycker är fruktansvärt rolig. Förlåt gud. Förlåt Olle. Men är det bara jag som inser den fantastiska ironin i att just en pojke som hette Olle blev attackerad av en björn?! Det är ju precis som i barnsången! Verkar som om Olles mamma hade rätt i att björnar är farliga ändå.

uppdatering: skrev om det här på twitter, vilket fick följden av många retweets minsann. Så rolig är jag. Vill bara påminna er om vart ni läste det här först! Hehe.

Strömsund by night

Trots att jag inte direkt gjorde något särskilt igår hade jag en trevlig lördagkväll. Efter att ha ätit en himla god middag bestående av potatisgratäng och morotsbiffar släckte vi ner huset för Earth Hour. Jag tände doftljus i mitt rum och la mig ner i sängen och sov på maten. Pensionärs-Liss. Resten av kvällen agerade jag chaufför åt min mor och far som var på Grand och lyssnade på musik.

Jag och Jonna kollade på film också, New York, I Love You hette den. Det var ett flertal regissörer som gått ihop och gjort små kärlekshistorier ihopklippta till en film. Historierna var helt eller delvis orelaterade till varandra, och det blev egentligen inte direkt någon uppslutning på något, men det var lite av charmen med den också. Helt okej!

När jag körde bil genom Ström på kvällen efter att ha lämnat av mamma och pappa tog jag ett extra varv för att se om det var något folk ute på byn. Det var ju trots allt lördag, i Strömsunds-mått stora event på två stycken krogar, öppet på den tredje och sista och allmänt upplagt för att det skulle vara livat som bara den. Det var det inte. Faktum är att jag inte såg någon alls. Inte ens utanför bankomaten. Inte ens utanför Konsum! Känner mig allvarligt orolig för Strömsunds framtid.


artonårsfirande i Lapplands sydport

Igår åkte jag lite spontant sådär till Dorotea (även kallat 'Lapplands sydport' eftersom...ja, eftersom det är lapplands sydport antar jag). Min allrakäraste Norah frågade mig nämligen om jag ville följa med och fira Camillas artonårsdag, vilket jag efter nästan inga funderingar alls faktiskt bestämde mig för att jag ville. Alltså åkte jag på eftermiddagen in till ström och tog halvfyra-bussen tillsammans med en större del av Norah och Camillas klass till Dorro. Väl framme åt vi tacos till middag och begav oss till Camilla dit det sällade sig en del andra människor. Vi hade himla kult hur som helst, jag och Lovisa var häftigast, jag och Norah gjorde kullerbyttor och promenaden genom Dorotea hem till Malin var alldeles stjärnklar och knappt kall alls.

Här finns plats för bilder. Har dock inga. Ni får föreställa er!

sound of music

Idag har jag kollat på Sound Of Music, den tre timmar långa, extremt klyschiga och faktiskt inte särskilt spännande musikalen om Maria som blir ivägskickad från ett kloster för att ta hand om Kapten von Trapps barn. Jag har inte sett Sound of Music på år och dar, så nu var det riktigt mysigt att krypa ihop och suga i sig av de idylliska österrikiska fjällen. Om ni någonsin är sjuka och vill fördriva tiden är det den ultimata filmen. Eller, ni måste ju i och för sig kunna ta er igenom en musikal utan att vrida er i inre plågor också. Och tycka att det är gulligt med lederhosen sydda av blommiga gardiner.

Har ni hört om Anna-Greta?

I onsdags visade Hjalmars esteter upp vårt egenskrivna mästerverk Har ni hört om Anna-Greta? på Folkets Hus i Strömsund. Pjäsen grundar sig på 1600-talets häxprocesser och handlar om Anna-Greta som efter att hennes familj dött och hon blivit våldtagen av sin farbror blir anklagad för att vara häxa och bränns på bål. En riktigt uppmuntrande historia måste jag säga.

lite bilder från minglet innan föreställningen, fler finns på facebook!


gravity keeps my head down, or is it maybe shame?

Tills jag har fått upp lite bilder från musikteatern och skrivit lite mer om en massa annat gör jag som världens finaste Rosita.

Ett årtionde du skulle vilja uppleva:

slutet på 60-talet, med allt vad det innebär.

En superkraft du skulle vilja besitta:
tankeläsning, sålänge man kan blockera tankar man inte vill höra.

Bästa egenskapen hos dig:

jag bryr mig om människor.

Sämsta egenskapen hos dig:

Jag är väldigt dålig på att höra av mig till folk faktiskt. Jag bara...tappar bort det. Tänker inte på det. Tragiskt, men sant.

Det vackraste djuret i världen:

fjällräv! Den här var svårast dock. Tänkte säga giraff, men de är mer söta än vackra.

Din drömbostad:
Började leta bilder men insåg att den här punkten kräver ett helt eget inlägg isåfall. Får se hur vi gör med det.

Finaste namnet:
Minna, Matilda, Tobias, Hampus, Aaron.

Favoritkroppsdel:

Nyckelben, något av det vackraste jag vet.

Det mest fascinerande du vet:

solkatter. det spelar ingen roll hur många biologiska förklaringar det finns, det är fortfarande magi med solspeglingar helt enkelt.

Din drömpojke beskriven med tre ord:
Handlederna, dialekten, stegen.

En typisk bild som bara är så där fruktansvärt fin utan att man riktigt vet varför:


it slowly rises, your love is gonna drown

Livet fortsätter väl ungefär som vanligt, kan jag ju säga. Snart är det påsk, och innan dess har jag ungefär en miljon saker att klara av som jag mer eller mindre inte har börjat på. Nu är musikteater-arbetet iallafall avklarat efter dagens föreställningar, så då är det väl bara att göra en lista och komma igång antar jag.

Det känns som att den här bloggen blir mindre och mindre personlig för varje inlägg jag gör, och det är svårt att säga varför. Jag antar att jag anstränger mig så mycket för att inte skriva om allt som pågår i mig just nu att det inte ens blir några kryptiska inlägg. Vill man veta får man fråga och se vad man får för svar helt enkelt. Okej, nu fick jag det att låta som om jag går igenom någon slags kris här, vilket inte är fallet. Ni behöver inte oroa er för min mentala hälsa, jag lovar! Haha.


but sometimes it's a good hurt

Jag blir så deprimerad av vintern den här tiden på året. Mars och April är den värsta tiden jag vet, har alltid varit. Jag hatar dagar som idag, när man nästan hunnit bli lite lycklig av att se solen från och till och världen bestämmer sig för att den vill ha lite omväxling och ställer till med snöstorm. När jag kollar ut genom fönstret inser jag att jag inte ens minns känslan av solvarm hud eller lukten av gräs.

Imorgon ska Hjalmars esteter visa upp en himla spännande teaterföreställning. Den är mörk och dyster och slutar olyckligt. Klockan 19:00 på folkan, ifall ni känner att det låter intressant. Gratis inträde dessutom.


Distriktsårskonferens

I helgen har jag befunnit mig i Östersund på Jämtlands Läns SSU-distrikts årskonferens, även kallad DÅKen. Där har vi diskuterat politik fram och tillbaka, bland annat haft en debatt om intag till estetiska programmet i två timmar och diskuterat huruvida distriktet vill arbeta för att återförstatliga skog eller inte. Vi har ätit god mat och haft lekar (som jag vann. VANN! Till och med Hela havet stormar!), och som alltid när distriktet samlas har jag fått spendera ett och ett halvt dygn sisådär med några av världens bästa människor.

Tog mig friheten att låna en bild från facebook.


att lära sig effektivt

Häromdagen pratade jag med min mycket goda vän Julia på facebook-chatten. Hon bad mig då om tips för effektivt pluggande, antagligen med någon slags tanke om att jag kan sånt. Nu påstår ju inte jag att jag är någon expert på ämnet i fråga, och gudarna ska veta att jag inte varit det senaste tiden, men när jag väl kommer igång med inläsning, uppsats-skrivande och liknande kan erkännas att jag är fruktansvärt strukturerad och nästintill manisk till och från. Tippar på att jag i de ämnen jag har bra betyg i har det nästan bara för att jag pluggar så pass effektivt. Alltså tänker jag nu, eftersom jag är en så godhjärtad medmänniska, dela med mig av mina bästa pluggtips!

1. Sätt upp tider för att plugga och var noga med att hålla dem. Bestämmer du att du ska repetera instuderingsfrågor till ett prov mellan 19:00-20:00- Gör det då också, varken kortare eller längre! Bestäm dock inte för långa pass, hellre att du slutar när du har flyt än att du kör sönder dig. Ungefär 30-40 minuter brukar jag tycka är lagom!

2. FIKA. Det bästa tipset. Ha en kopp kaffe eller thé, ett äpple eller bara en sån sak som ett glas vatten bredvid dig och drick en klunk/ta en tugga lite då och då. Det hjälper otroligt mycket för koncentrationen!

3. Ifall du letar information till en uppsats, skriv små kommentarer i marginalerna i dina papper och stryk över intressanta meningar eller återkommande ord med överstrykningspennor. På så vis är det lättare att hitta den relevanta informationen när du ska sammanställa alltihop sen.

4. Undvik datorer i så stor mån som möjligt. Jag tillhör den stora skala som tycker det är nästan omöjligt att inte slinka in på facebook eller skriva ett meningslöst blogginlägg. Ett hett (om än aningen radikalt) tips är att stänga av internet när man inte behöver det om man ska renskriva något på datorn. Behöver man internet för att till exempel söka källor brukar jag tänka ungefär "20 minuter plugg, sen 10 minuter facebook!". På så vis blir det lättare att hålla sig borta från såna sidor.

5. Plugga genom att diskutera med andra. Inte sitta och läsa instuderingsfrågorna alltså, utan bara prata om egna tankar kring ämnet tillsammans några stycken (föredömligt är ju tillsammans med andra som pluggar till samma prov) Det är bara att du apropå ingenting slänger ur dig hur det nu var egentligen med kolets kretslopp eller när centralperspektivet uppfanns så kan alla runtomkring tillsammans komma fram till hur det var. På det här viset lär man sig lättare än att sitta och traggla för sig själv, plus att det egentligen inte är någon skillnad från ett vanligt samtal med sina vänner.

6. I stort sett jämt när man lär sig något nytt kommer man till en punkt i inlärningen då det "klickar" och man förstår ett sammanhang. Ta vara på det här klicket! Just då är man på toppen av en inlärningskurva och blir extra motiverad att lära sig mer.

7. Slutligen- Ha fina skrivböcker och pennor. Det låter löjligt, men jag får alltid lite lite extra motivation av att ha en fin skrivbok. Skriver man på dator kan man utnyttja svackor då man fastnar till att trixa med layoten på sin uppsats eller göra en framsida. Det ska ju ändå göras någon gång, man behöver inte alltid spara sånt till sist och det ger en liten omväxling i pluggandet!


Känner att det här var ett extremt ambitiöst blogg-inlägg av mig. Hoppas dock att iallafall någon fått lite nya tankar kring pluggande. Som den ultimata nörd jag är tycker jag ju faktiskt att sånt är roligt, och till viss del beror det ju på att jag har ganska många knep för att göra det mindre tungsamt.

bussresor med livet som insats

Som många vet åker jag buss till och från skolan varje dag. Förra året fick jag leva med att vår dåvarande busschaufför körde med en genomsnittshastighet på sisådär 180 km/h, men i år är busslinjen omställd, vi har en ny busschaufför och problemen med att åka buss nuförtiden är av en helt annan karaktär. Det sitter inte ens hos bussbolaget längre, utan hos resenärerna. Och med resenärerna menar jag egentligen en specifik resenär.

Någon gång i veckan sisådär utnyttjas nämligen kollektivtrafiken mellan Strömsund och Gäddede av en ytterst besynnerlig herre. Mannen i fråga är väl kanske i 60-årsåldern och lider förmodligen av någon form av schizofrenisk åkomma. Han brukar nämligen sitta och för djupgående diskussioner med sig själv, långa monologer som för det mesta består av ett enda mumlande på orden "ja" och "mahngrsnfj". Detta kombineras med sporadiska ryckningar och lite handklappande för omväxlings skull. Idag satt denne charmige man snett bakom mig och förde ett av sina vanliga samtal med sig själv. Det lät ungefär såhär:

"Nej. Ja. gfndbnvvvd. JAA. Mmmmm. Kanske. Nej. Inte. För att. Inte döda henne. Vill men kan inte. Polisen tar mig. Vill kan inte. Inte göra så. Nej. Ja. Ja JAAA VILL. MNGOEDSJUGOSDF"

Vissa dagar känns det ganska skönt att bara ha sisådär femton minuters resväg med bussen, så att säga. Lite obehagligt är det ju faktiskt.

26e bilden: Någon/några som du alltid har roligt med.


25e bilden: En person som alltid gör dig glad.


24e bilden: En bild som gör dig glad.


inga jordskalv där vi bodde, ingen frös och ingen svalt, men det skälvde när du rörde vid mig

Sportlovet är slut och imorgon bitti börjar allvaret igen. Två veckors musikal-APU ligger framför mig, vi får väl se hur det går. En sak är säker iallafall, och det är att det kommer bli ungefär tusen gånger mer intensivt än mina vanliga tvåtimmars-skoldagar.

Om 40 minuter sisådär åker jag till Östersund. Jag och Emmy ska åka skidor, skvallra och ha kuddkrig. Sen bor jag hos Jonna inatt, ska bli kult att kliva upp fem imorgon bitti!

i början på veckan var jag och Jonna i Backe och åkte slalom i Landsomberget. Såhär såg det ut.

23e bilden: En bild från i somras.


22e bilden: En bild på en tid du saknar.


21e bilden: En person som alltid ställer upp för dig.


sportlovstorsdag med pimplande och varma mackor

Idag var vi med och familjen och pimplade vid Nölsjön. Jag gillar att pimpla, fast har lite för dåligt tålamod för att sitta för länge. Idag nappade det jättemycket, men jag fick ingen fisk tyvärr. Som den sadist jag är gillar jag att fånga (läs: döda) fisk, men jag äter den ju inte, eftersom jag är vegetarian. Dubbelmoralens mästare. Hursomhelst tog mamma över mitt ishål, och tro på fan att hon fick en jättestor regnbåge. Sånt som händer. Tänker ta åt mig äran för att jag tröttade ut den iallafall.

Grillade varma mackor gjorde vi också, och kokade kaffe över elden. Himla mysigt!

Här sitter jag och pimplar minsann. Ingen fisk.


Ett av pimpelspöna hade trasslat ihop sig med linan och kroken. Jag kämpade länge, innan jag gav det till pappa efter att han påstått att det väl inte skulle vara så svårt. Efter ett tag gav även han upp och fick skära av linan. Hate to say I told you so.

"Måste du ta kort på mig när jag ser ut såhär?!"

gott gott.


20e bilden: En bild på dina närmaste.


förfesten som inte blev så mycket mer

Nu i lördags hämtade jag upp de bästa killarna i världen och åkte hem till mig för att jag skulle fixa mig i ordning och vi alla skulle allmänt ladda upp inför att gå på krogen. "Krogen" var folkets hus i strömsund just i lördags, och utan att vara allt för elak kan jag väl säga att krogen sög. Förfestandet var roligt dock. Har tänkt blogga om det, men det har som inte blivit av än. Lite bilder tänker jag bjuda på iallafall!

Har för övrigt ingen aning om vem som tog denna paparazzi-bild medan jag står i min garderob och smetar på mascara. Den bara låg där i kameran när jag kollade igenom bilder. Mystiskt!


Fler bilder (varav en del ganska...speciella) hamnar inom kort på facebook för de som är intresserade. (Och vänner med mig såklart. hehe.)

19e bilden: En person som är snygg.


18e bilden: En bild på din fritid.


17e bilden: En ovanlig bild.

All cred till Emmy för den här bilden, tror jag väl ändå. Det där var från den där gången vi fixade en tidsmaskin och åkte till 70-talet.

16e bilden: En bild på dig själv.


15e bilden: En person som du vill vara med.

Lite förvirrande rubrik. Vadå "vara med"? Vara ihop med kanske? Vi säger så. Och då leder det in oss på min ultimata kille sen jag var tretton sisådär, och dessutom anledningen till att jag började lyssna på Death Cab For Cutie en gång i tiden, vilket ledde mig in på den musikaliska väg jag vandrar idag. Adam Brody as Seth Cohen, ladies and gentlemen!

so let's dance but tell no one about tonight

Å hej å hå. Jag har haft ungefär noll ork och lust till att skriva de senaste dagarna. Inte bara i bloggen, utan allmänt vad som helst. Ord och jag har helt enkelt inte kommit överens i veckan.
Tänkte dock ge er en kort lägesuppdatering:

Jag har fått sportlov. Efterlängtat minst sagt. Jag har fått världens finaste present, som jag ska visa i bloggen framöver hade jag tänkt. Jag har gått omkring som en zombie på skolan, men haft fina avbrott lite här och där tack vare världens bästa människor. Och ja, som sagt. Mer om senaste veckan dyker upp när jag orkar skriva igen. Med bilder dessutom!

Nu ska jag köra till Backe fram och tillbaks en sväng, och sen ska jag ut och titta på Strömsunds krogliv med mina favoritkillar i världen.

14e bilden: En bild som påminner dig om gamla tider.


13e bilden: Du och någon klasskompis.


12e bilden: En bild på din vardag.


11e bilden: En person du kan berätta allt för.


RSS 2.0